Saturday, October 1, 2011

0

alahai, salah ker?

Salam sabtu, selamat bekerja untuk mereka yang sedang bekerja. selamat bercuti untuk mereka yang sedang bercuti hari ini. waaa! indah dan permai cuaca hari ini. kalau dalam menyelam sambil ngurat ikan duyung yang badan berketul-ketul syok jugak kan? hahahahaha

 tangan gebu siapa la yang pegang plastik tu. 
da la comel jari-jari nya. hehehe $

Teringat satu cerita lebih kurang dua minggu lepas. waktu tu che'q na ada apointment dekat satu company ni.Kali pertama dalam diary catatan perjalanan seorang pencari kerja bernama che'q na. Tak pernah sepanjang-panjang che'q na pergi interview orang tanya pasal tudung. first time. kalau tanya pasal boyfriend ke? hobby ke? tu biasa aja. 


"Awak memang pakai tudung kan?" che'q na hangguk


"Kalau saya mintak awak bukak tudung, awak nak tak?" che'q na jatuh rahang dengan permintaan interviewer tu. 


" Kenapa, ada masalah ker kalau saya bertudung?" che'q na tanya.


"Don't worry it's ok, just nak tau aja" 


"Tak boleh" laju che'q na geleng. Dia pon hangguk-hangguk aja kepala.


Kalau dari awal lagi dia tak nak orang yang betudung kenapa perlu panggil che'q na untuk interview. Kenapa perlu susah kan orang datang dari jauh, bazir masa, bazir tenaga dan bazir duit. Dah terang lagi bersuluh, dalam resume tu che'q na bertudung. Kalau tak jelas lagi, kalau tak nampak jugak, boleh pakai sportlight bagi jelas biji mata tu.


Daripada pemerhatian che'q na la, rasa nya interviewer tu tak ada niat pun nak mempertikaikan pemakaian che'q na, dia nak ambik kita bekerja suka ati dia la nak tanya soalan macam mana  yer tak? kenapa che'q na cakap macam ni? sebab ada sorang lagi budak yang sama-sama datang dengan che'q na pun bertudung jugak. so. jelas kan?  

tapi yer la kan, first time orang tanya macam tu, che'q na pun rasa pelik la. ada masaalah ke dengan tudung ni, tak kan nak cabut bagi togel nampak rambut yang ikal mayang mengurai ni.. heeeee kang orang lain tak boleh buat kerja nampak rambut che'q na yang cantik tu ~ week perasan.Lepas interview, bila che'q na melangkah aja keluar dari lobby office dah terdetik dekat hati, che'q na memang tak akan dapat kerja tu. Memang pun, baru 2 hari lepas nampak perkataan "unsuccessful" dekat status che'q na. 


Nota kaki bucuk: lepas ni da tak terperanjat lagi la kalau orang tanya pasal tudung. sebab da ada pengalaman. heeeheee

0 comments:

Post a Comment